Microsoft Windows Vista Community Forums - Vistaheads
Recommended Download



Welcome to the Microsoft Windows Vista Community Forums - Vistaheads, YOUR Largest Resource for Windows Vista related information.

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so , join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.

Driver Scanner

Extremely low volume using headphones, but No sound in speakers, after Vista updates.

microsoft.public.windows.vista.performance maintenance






Speedup My PC
Reply
  #1 (permalink)  
Old 04-12-2010
 

Join Date: Apr 2010
Location: Raleigh, NC
Posts: 1
Mosh is on a distinguished road
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Extremely low volume using headphones, but No sound in speakers, after Vista updates.
Hello Everyone,

A week back, while vista was installing a few updates on my laptop (Sony Vaio VGN-NS130E / Vista Home Premium SP1), I happened to close the laptop by accident. Next time I logged in I saw that the update had failed (obvious.)

Soon after I realized that there was no sound from my speakers, but I can still hear very feeble volume through the right channel of my headphones. These are the steps that I have done in an attempt to fix my problem (in the same order as I did it)


1. Rolled my system back to the immediately previous System Restore point (one created when the system was fine and these updates were not installed.) - No luck!

2. Checked, if my speakers were set to default. - They were.
3. Tried recording using Sound Recorder - the file plays fine on other machine, plays on mine but with no sound.
4. Reloaded the driver for the inbuilt sound card. (Realtek High Definition Audio)
5. Installed the latest Chipset Drivers for my motherboard.
6. Checked for the latest audio driver for my laptop model from Sony , installed it. - No luck!
7. Used 'Microsoft Fix It' - no help.
8. Installed Service Pack 2 and ALL updates that I could find, using 'Search Updates' feature. - no use!
9. Used 2 different Driver Scanners to find if I was using any older versions, by this time my audio driver was up to date.
10. Reloaded the audio driver again.
11. Tried installing generic High Definition Audio Driver.
12. I used a tool which tries to find if my device is working properly, it reports no problems.

After each step I restarted my system as and when I was prompted to do and made sure that the (h/w & s/w) volume controls were all set to 100%, and speakers to default. For all this while, I have been able to hear any song that I play through my headphones (only the right channel). Well, technically I can 'hear' the sound (which makes me think there should be no hardware problems ), but the quality is way too bad (dominated by hissing sound), and I have to wait for the room to be "really quiet" to even hear whats coming from that ear plug, then I plugged in an external speaker into (one and the only) audio jack...set speaker's volume to full... I can hear only a loud hissing sound , but if i stick my ears into the speakers I can figure out the music.

Observation:
I do observe that rthdvcpl.exe (Realtek HD Audio control panel) never starts, even tough its configured to do so in the startup. Windows Audio Service is always running. Rthdvcpl.exe wont run even if I manually try to run it, now I am guessing something is blocking it, but have no clue how to fix this problem. Please help!!

I have tried almost every potential fix that I could find on most of the forums (including this one) , but to no good

Would be great if any one in the community would be able to help me with this problem.
Thank you.

[sorry for an extra lengthy post, just wanted to make myself clear.]
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




All times are GMT +1. The time now is 20:02.




Driver Scanner - Free Scan Now

Vistaheads.com is part of the Heads Network. See also XPHeads.com , Win7Heads.com and Win8Heads.com.


Design by Vjacheslav Trushkin for phpBBStyles.com.
Powered by vBulletin® Version 3.6.7
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120