Microsoft Windows Vista Community Forums - Vistaheads
Recommended Download



Welcome to the Microsoft Windows Vista Community Forums - Vistaheads, YOUR Largest Resource for Windows Vista related information.

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so , join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.

Driver Scanner

event id 1 system log

microsoft.public.windows.vista hardware devices






Speedup My PC
Reply
  #1 (permalink)  
Old 02-04-2007
elmoono
 

Posts: n/a
event id 1 system log
At every boot i get this error:
Initialization of the High Precision Event Timer failed due to a BIOS
configuration problem.
The operating system will use another available platform timer in lieu of
the High Precision Event Timer.

Contact your system vendor for technical assistance.
Initialization status: 1.

Event ID1 source HAL

running gigabyte GA-965P-DQ6 bios f9 latest, drivers latest for vista (the
worlds first premium ms certified mboard!)
3 sata 2 hard drives - not in raid.

no other hardware issues, dual booting - no errors in xp. No performance
issues - just a very annoying event ID that i can not fathom.

No response in a week from gigabyte.

Can someone please explain this error and its implications + any suggestions
to rectify.

Reply With Quote
Sponsored Links
  #2 (permalink)  
Old 03-19-2007
ckct
 

Posts: n/a
Re: event id 1 system log

Hi! I've got the same problem as you and haven't been able to figure it
out either.

Question: What video card are you using?

When I called Gigabyte, they suggested that it had something to do with
the video card and that I should try another on.

I've got two video cards running, an EVGA 7900GT KO and a Gigabyte
7600GT. I need two video cards because I've got three monitor. I
haven't had a chance to test yet becuase I need all three monitors for
my work.

However, I didn't know that I was only getting this error on a reboot,
which I just figured out because of your post. This will make it much
easier for me to test as I just need to boot to see if I get the error
and I can just try one on my two cards at a time.

I'll let you know what I find out, but likely won't be able to try this
till this weekend.

Have you learned anything new since your post?

Thanks!
ct


--
ckct
Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 03-19-2007
ckct
 

Posts: n/a
Re: event id 1 system log

BTW - My system specs:

- Gigbyte GA-965P-DQ6 with F9 BIOS
- Intel Core2 Extreme x6800 - Clocked at 3.2 GHz
- 4 GB Corsair memory
- Intel RAID 0, 4-320 GB SATA2 (1.2 TB), C drive
- GigaRAID 0, 2-320 GB SATA2 (620 GB), D drive
- Primary video - EVGA 7900GT KO
- Secondary video - Gigabyte 7600GT

I agree with you. I see no problems or performace issues; this is jus a
very annoying event ID. Hopefully we'll figure out what it is and can
fix it.

Thanks!
ct


--
ckct
Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 05-02-2007
slimf
 

Posts: n/a
Re: event id 1 system log

Hi Guys

This error is caused by a setting in your BIOS. I also have the
GA-965P-DQ6 motherboard (but with the new 10D beta bios).

You will need to look for and enable the HPET setting (and set its
option to either 32 bit or 64bit depending on OS your using)

HPET stands for High Precision Timer and Windows uses it for many
things including Audio/Video syncronisation and general video playback.

Once you enable it, your event log entries will clear up and errors
will go away.


--
slimf
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Windows Event Log service will not start Bill Hobson microsoft.public.windows.vista.general 6 11-20-2007 19:43
Can't start Event Log Service chuck@cartiaconsulting.com microsoft.public.windows.vista.general 5 03-28-2007 02:55
Windows Event Log fails to translate event description. =?Utf-8?B?RGVlcGFrIEpoYQ==?= microsoft.public.windows.vista.general 0 02-28-2007 20:28
Event Log Service Problems Not Starting =?Utf-8?B?QVU=?= microsoft.public.windows.vista.general 11 02-23-2007 02:29
Vistaheads Tip#5 - How to change the location of the Event Viewer Log Files Steve Windows Vista How To's & Tutorials 0 02-16-2007 01:18




All times are GMT +1. The time now is 14:42.




Driver Scanner - Free Scan Now

Vistaheads.com is part of the Heads Network. See also XPHeads.com , Win7Heads.com and Win8Heads.com.


Design by Vjacheslav Trushkin for phpBBStyles.com.
Powered by vBulletin® Version 3.6.7
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120