Microsoft Windows Vista Community Forums - Vistaheads
Recommended Download



Welcome to the Microsoft Windows Vista Community Forums - Vistaheads, YOUR Largest Resource for Windows Vista related information.

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so , join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.

Driver Scanner

8600GTS issue on new Vista ultimate install?

microsoft.public.windows.vista hardware devices






Speedup My PC
Reply
  #1 (permalink)  
Old 06-08-2007
equinox101
 

Posts: n/a
8600GTS issue on new Vista ultimate install?
I've been using my 8600GTS on Vista RC1.... I've just bought Vista Ultimate
with RC1 now being after June 1st. But now my vga card can't be seen. I've
got output to monitor no problem but its coming up as a standard VGA adaptor
with 4MB memory ... Confused. I've tried using microsoft to find drivers,
nvidia and the manufacturer sites for the drivers, none of which will
install.... Infact when i download the up to date nvidia driver and attempt
to install i'm getting an error regarding Age of empires 2 being not
compatable with Vista..... I'm haven't even ever played AOE2 lol. Any advice?
Is my card borked or is it Vista or driver related?

Thanks for your help in advance guys.
Reply With Quote
Sponsored Links
  #2 (permalink)  
Old 06-08-2007
freddy
 

Posts: n/a
RE: 8600GTS issue on new Vista ultimate install?
equionx101,

It's hard to say precisely why the latest nVidia drivers aren't installing,
so I'll just go along with the error message you're getting. That is, a game
the installer sees is incompatible with Vista. This event, even if in error,
could be causing the installation failure.

Vendors often bundle games with their graphics cards and related drivers.
Could you have such a game included with any of those drivers? Could it be
that maybe you haven't noticed? Just a thought. Other than that, there is
not good reason for the drivers not installing.

Take another look at any messages that accompany the drivers that you
obtained. Such information could be in a readme in the driver package, or it
could be in some release notes at the download website, or it could be
elsewhere. There has to be an explanation for this. Could Age of Empires 2
have been installed on your hard drive in error? That's a long shot, but
take a look to where such a game would be installed to see what's there. The
video card you have should work with no problem.

As a last resort, after you're confident the above points have no relevancy,
you could try booting in Safe Mode (press F8 after Post but before Windows)
and then try installing the drivers you have. You could also consider
posting this problem on an nVidia forum somewhere. There's a bunch out
there. That's all I have.
--
freddy


"equinox101" wrote:

> I've been using my 8600GTS on Vista RC1.... I've just bought Vista Ultimate
> with RC1 now being after June 1st. But now my vga card can't be seen. I've
> got output to monitor no problem but its coming up as a standard VGA adaptor
> with 4MB memory ... Confused. I've tried using microsoft to find drivers,
> nvidia and the manufacturer sites for the drivers, none of which will
> install.... Infact when i download the up to date nvidia driver and attempt
> to install i'm getting an error regarding Age of empires 2 being not
> compatable with Vista..... I'm haven't even ever played AOE2 lol. Any advice?
> Is my card borked or is it Vista or driver related?
>
> Thanks for your help in advance guys.

Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 06-08-2007
equinox101
 

Posts: n/a
RE: 8600GTS issue on new Vista ultimate install?
Hi Freddy,

I think... off the top of my head it is doing it with the drivers i've
downloaded directly off either the nvidia site or XFX site so yeah no chance
that i've got software with AOE2 on it, very odd.

"freddy" wrote:

> equionx101,
>
> It's hard to say precisely why the latest nVidia drivers aren't installing,
> so I'll just go along with the error message you're getting. That is, a game
> the installer sees is incompatible with Vista. This event, even if in error,
> could be causing the installation failure.
>
> Vendors often bundle games with their graphics cards and related drivers.
> Could you have such a game included with any of those drivers? Could it be
> that maybe you haven't noticed? Just a thought. Other than that, there is
> not good reason for the drivers not installing.
>
> Take another look at any messages that accompany the drivers that you
> obtained. Such information could be in a readme in the driver package, or it
> could be in some release notes at the download website, or it could be
> elsewhere. There has to be an explanation for this. Could Age of Empires 2
> have been installed on your hard drive in error? That's a long shot, but
> take a look to where such a game would be installed to see what's there. The
> video card you have should work with no problem.
>
> As a last resort, after you're confident the above points have no relevancy,
> you could try booting in Safe Mode (press F8 after Post but before Windows)
> and then try installing the drivers you have. You could also consider
> posting this problem on an nVidia forum somewhere. There's a bunch out
> there. That's all I have.
> --
> freddy
>
>
> "equinox101" wrote:
>
> > I've been using my 8600GTS on Vista RC1.... I've just bought Vista Ultimate
> > with RC1 now being after June 1st. But now my vga card can't be seen. I've
> > got output to monitor no problem but its coming up as a standard VGA adaptor
> > with 4MB memory ... Confused. I've tried using microsoft to find drivers,
> > nvidia and the manufacturer sites for the drivers, none of which will
> > install.... Infact when i download the up to date nvidia driver and attempt
> > to install i'm getting an error regarding Age of empires 2 being not
> > compatable with Vista..... I'm haven't even ever played AOE2 lol. Any advice?
> > Is my card borked or is it Vista or driver related?
> >
> > Thanks for your help in advance guys.

Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 06-08-2007
JW
 

Posts: n/a
Re: 8600GTS issue on new Vista ultimate install?
Is it the latest 158.45 Beta drivers from the NVIDIA site that you are
trying to install?
Have you read through the installation notes and the release notes for the
release you are trying to install?
Did you download the English or one of the Foreign language drivers?
"equinox101" <equinox101@discussions.microsoft.com> wrote in message
news:8E71EF33-EFC1-4A40-862B-B2A90F679CD5@microsoft.com...
> Hi Freddy,
>
> I think... off the top of my head it is doing it with the drivers i've
> downloaded directly off either the nvidia site or XFX site so yeah no
> chance
> that i've got software with AOE2 on it, very odd.
>
> "freddy" wrote:
>
>> equionx101,
>>
>> It's hard to say precisely why the latest nVidia drivers aren't
>> installing,
>> so I'll just go along with the error message you're getting. That is, a
>> game
>> the installer sees is incompatible with Vista. This event, even if in
>> error,
>> could be causing the installation failure.
>>
>> Vendors often bundle games with their graphics cards and related drivers.
>> Could you have such a game included with any of those drivers? Could it
>> be
>> that maybe you haven't noticed? Just a thought. Other than that, there
>> is
>> not good reason for the drivers not installing.
>>
>> Take another look at any messages that accompany the drivers that you
>> obtained. Such information could be in a readme in the driver package,
>> or it
>> could be in some release notes at the download website, or it could be
>> elsewhere. There has to be an explanation for this. Could Age of
>> Empires 2
>> have been installed on your hard drive in error? That's a long shot, but
>> take a look to where such a game would be installed to see what's there.
>> The
>> video card you have should work with no problem.
>>
>> As a last resort, after you're confident the above points have no
>> relevancy,
>> you could try booting in Safe Mode (press F8 after Post but before
>> Windows)
>> and then try installing the drivers you have. You could also consider
>> posting this problem on an nVidia forum somewhere. There's a bunch out
>> there. That's all I have.
>> --
>> freddy
>>
>>
>> "equinox101" wrote:
>>
>> > I've been using my 8600GTS on Vista RC1.... I've just bought Vista
>> > Ultimate
>> > with RC1 now being after June 1st. But now my vga card can't be seen.
>> > I've
>> > got output to monitor no problem but its coming up as a standard VGA
>> > adaptor
>> > with 4MB memory ... Confused. I've tried using microsoft to find
>> > drivers,
>> > nvidia and the manufacturer sites for the drivers, none of which will
>> > install.... Infact when i download the up to date nvidia driver and
>> > attempt
>> > to install i'm getting an error regarding Age of empires 2 being not
>> > compatable with Vista..... I'm haven't even ever played AOE2 lol. Any
>> > advice?
>> > Is my card borked or is it Vista or driver related?
>> >
>> > Thanks for your help in advance guys.


Reply With Quote
  #5 (permalink)  
Old 06-08-2007
equinox101
 

Posts: n/a
Re: 8600GTS issue on new Vista ultimate install?
No its the 158.24 drivers, so the most stable new release.
Read through the release notes and installation, but either way the graphics
card should be PnP but it's still only seen as a standard vga adaptor. So the
drivers can't find the hardware, nor going into hardware profile and trying
to update drivers through Microsoft won't see it as the 8600GTS.

"JW" wrote:

> Is it the latest 158.45 Beta drivers from the NVIDIA site that you are
> trying to install?
> Have you read through the installation notes and the release notes for the
> release you are trying to install?
> Did you download the English or one of the Foreign language drivers?
> "equinox101" <equinox101@discussions.microsoft.com> wrote in message
> news:8E71EF33-EFC1-4A40-862B-B2A90F679CD5@microsoft.com...
> > Hi Freddy,
> >
> > I think... off the top of my head it is doing it with the drivers i've
> > downloaded directly off either the nvidia site or XFX site so yeah no
> > chance
> > that i've got software with AOE2 on it, very odd.
> >
> > "freddy" wrote:
> >
> >> equionx101,
> >>
> >> It's hard to say precisely why the latest nVidia drivers aren't
> >> installing,
> >> so I'll just go along with the error message you're getting. That is, a
> >> game
> >> the installer sees is incompatible with Vista. This event, even if in
> >> error,
> >> could be causing the installation failure.
> >>
> >> Vendors often bundle games with their graphics cards and related drivers.
> >> Could you have such a game included with any of those drivers? Could it
> >> be
> >> that maybe you haven't noticed? Just a thought. Other than that, there
> >> is
> >> not good reason for the drivers not installing.
> >>
> >> Take another look at any messages that accompany the drivers that you
> >> obtained. Such information could be in a readme in the driver package,
> >> or it
> >> could be in some release notes at the download website, or it could be
> >> elsewhere. There has to be an explanation for this. Could Age of
> >> Empires 2
> >> have been installed on your hard drive in error? That's a long shot, but
> >> take a look to where such a game would be installed to see what's there.
> >> The
> >> video card you have should work with no problem.
> >>
> >> As a last resort, after you're confident the above points have no
> >> relevancy,
> >> you could try booting in Safe Mode (press F8 after Post but before
> >> Windows)
> >> and then try installing the drivers you have. You could also consider
> >> posting this problem on an nVidia forum somewhere. There's a bunch out
> >> there. That's all I have.
> >> --
> >> freddy
> >>
> >>
> >> "equinox101" wrote:
> >>
> >> > I've been using my 8600GTS on Vista RC1.... I've just bought Vista
> >> > Ultimate
> >> > with RC1 now being after June 1st. But now my vga card can't be seen.
> >> > I've
> >> > got output to monitor no problem but its coming up as a standard VGA
> >> > adaptor
> >> > with 4MB memory ... Confused. I've tried using microsoft to find
> >> > drivers,
> >> > nvidia and the manufacturer sites for the drivers, none of which will
> >> > install.... Infact when i download the up to date nvidia driver and
> >> > attempt
> >> > to install i'm getting an error regarding Age of empires 2 being not
> >> > compatable with Vista..... I'm haven't even ever played AOE2 lol. Any
> >> > advice?
> >> > Is my card borked or is it Vista or driver related?
> >> >
> >> > Thanks for your help in advance guys.

>

Reply With Quote
  #6 (permalink)  
Old 06-08-2007
JW
 

Posts: n/a
Re: 8600GTS issue on new Vista ultimate install?
I assume that you are using the English drivers.
Have you checked to be sure that your BIOS is up to date?
Does the card show up correctly in Device Manager?
"equinox101" <equinox101@discussions.microsoft.com> wrote in message
news:FA2B37FA-822A-4397-A245-4DC98ACC5C3D@microsoft.com...
> No its the 158.24 drivers, so the most stable new release.
> Read through the release notes and installation, but either way the
> graphics
> card should be PnP but it's still only seen as a standard vga adaptor. So
> the
> drivers can't find the hardware, nor going into hardware profile and
> trying
> to update drivers through Microsoft won't see it as the 8600GTS.
>
> "JW" wrote:
>
>> Is it the latest 158.45 Beta drivers from the NVIDIA site that you are
>> trying to install?
>> Have you read through the installation notes and the release notes for
>> the
>> release you are trying to install?
>> Did you download the English or one of the Foreign language drivers?
>> "equinox101" <equinox101@discussions.microsoft.com> wrote in message
>> news:8E71EF33-EFC1-4A40-862B-B2A90F679CD5@microsoft.com...
>> > Hi Freddy,
>> >
>> > I think... off the top of my head it is doing it with the drivers i've
>> > downloaded directly off either the nvidia site or XFX site so yeah no
>> > chance
>> > that i've got software with AOE2 on it, very odd.
>> >
>> > "freddy" wrote:
>> >
>> >> equionx101,
>> >>
>> >> It's hard to say precisely why the latest nVidia drivers aren't
>> >> installing,
>> >> so I'll just go along with the error message you're getting. That is,
>> >> a
>> >> game
>> >> the installer sees is incompatible with Vista. This event, even if in
>> >> error,
>> >> could be causing the installation failure.
>> >>
>> >> Vendors often bundle games with their graphics cards and related
>> >> drivers.
>> >> Could you have such a game included with any of those drivers? Could
>> >> it
>> >> be
>> >> that maybe you haven't noticed? Just a thought. Other than that,
>> >> there
>> >> is
>> >> not good reason for the drivers not installing.
>> >>
>> >> Take another look at any messages that accompany the drivers that you
>> >> obtained. Such information could be in a readme in the driver
>> >> package,
>> >> or it
>> >> could be in some release notes at the download website, or it could be
>> >> elsewhere. There has to be an explanation for this. Could Age of
>> >> Empires 2
>> >> have been installed on your hard drive in error? That's a long shot,
>> >> but
>> >> take a look to where such a game would be installed to see what's
>> >> there.
>> >> The
>> >> video card you have should work with no problem.
>> >>
>> >> As a last resort, after you're confident the above points have no
>> >> relevancy,
>> >> you could try booting in Safe Mode (press F8 after Post but before
>> >> Windows)
>> >> and then try installing the drivers you have. You could also consider
>> >> posting this problem on an nVidia forum somewhere. There's a bunch
>> >> out
>> >> there. That's all I have.
>> >> --
>> >> freddy
>> >>
>> >>
>> >> "equinox101" wrote:
>> >>
>> >> > I've been using my 8600GTS on Vista RC1.... I've just bought Vista
>> >> > Ultimate
>> >> > with RC1 now being after June 1st. But now my vga card can't be
>> >> > seen.
>> >> > I've
>> >> > got output to monitor no problem but its coming up as a standard VGA
>> >> > adaptor
>> >> > with 4MB memory ... Confused. I've tried using microsoft to find
>> >> > drivers,
>> >> > nvidia and the manufacturer sites for the drivers, none of which
>> >> > will
>> >> > install.... Infact when i download the up to date nvidia driver and
>> >> > attempt
>> >> > to install i'm getting an error regarding Age of empires 2 being not
>> >> > compatable with Vista..... I'm haven't even ever played AOE2 lol.
>> >> > Any
>> >> > advice?
>> >> > Is my card borked or is it Vista or driver related?
>> >> >
>> >> > Thanks for your help in advance guys.

>>


Reply With Quote
  #7 (permalink)  
Old 06-08-2007
Cal Bear '66
 

Posts: n/a
Re: 8600GTS issue on new Vista ultimate install?
Another user reported that the International version of the nVidia drives caused
this Age of Empires error, but that the US version of the nVidia drivers did not
have this problem.

--
I Bleed Blue and Gold
GO BEARS!


"equinox101" <equinox101@discussions.microsoft.com> wrote in message
news:24C4C8C3-D83B-44C5-B282-5970C5E1AE79@microsoft.com...
> I've been using my 8600GTS on Vista RC1.... I've just bought Vista Ultimate
> with RC1 now being after June 1st. But now my vga card can't be seen. I've
> got output to monitor no problem but its coming up as a standard VGA adaptor
> with 4MB memory ... Confused. I've tried using microsoft to find drivers,
> nvidia and the manufacturer sites for the drivers, none of which will
> install.... Infact when i download the up to date nvidia driver and attempt
> to install i'm getting an error regarding Age of empires 2 being not
> compatable with Vista..... I'm haven't even ever played AOE2 lol. Any advice?
> Is my card borked or is it Vista or driver related?
>
> Thanks for your help in advance guys.



Reply With Quote
  #8 (permalink)  
Old 06-08-2007
Hakvinius
 

Posts: n/a
Re: 8600GTS issue on new Vista ultimate install?

"equinox101" <equinox101@discussions.microsoft.com> skrev i meddelandet
news:24C4C8C3-D83B-44C5-B282-5970C5E1AE79@microsoft.com...
> I've been using my 8600GTS on Vista RC1.... I've just bought Vista
> Ultimate
> with RC1 now being after June 1st. But now my vga card can't be seen. I've
> got output to monitor no problem but its coming up as a standard VGA
> adaptor
> with 4MB memory ... Confused. I've tried using microsoft to find drivers,
> nvidia and the manufacturer sites for the drivers, none of which will
> install.... Infact when i download the up to date nvidia driver and
> attempt
> to install i'm getting an error regarding Age of empires 2 being not
> compatable with Vista..... I'm haven't even ever played AOE2 lol. Any
> advice?
> Is my card borked or is it Vista or driver related?
>
> Thanks for your help in advance guys.


I got exactly the same error with 158.24 (international version). Never
played
AoE2 either. I downloaded Beta driver 158.45, and my computer is now steady
as a rock - no BSOD since then.

Reply With Quote
  #9 (permalink)  
Old 06-08-2007
equinox101
 

Posts: n/a
Re: 8600GTS issue on new Vista ultimate install?
Yeah sorry, i'm using the English drivers. not checked the bios, but the
machine with all the same components but using RC1 previously was working
absolutely fine.

"JW" wrote:

> I assume that you are using the English drivers.
> Have you checked to be sure that your BIOS is up to date?
> Does the card show up correctly in Device Manager?
> "equinox101" <equinox101@discussions.microsoft.com> wrote in message
> news:FA2B37FA-822A-4397-A245-4DC98ACC5C3D@microsoft.com...
> > No its the 158.24 drivers, so the most stable new release.
> > Read through the release notes and installation, but either way the
> > graphics
> > card should be PnP but it's still only seen as a standard vga adaptor. So
> > the
> > drivers can't find the hardware, nor going into hardware profile and
> > trying
> > to update drivers through Microsoft won't see it as the 8600GTS.
> >
> > "JW" wrote:
> >
> >> Is it the latest 158.45 Beta drivers from the NVIDIA site that you are
> >> trying to install?
> >> Have you read through the installation notes and the release notes for
> >> the
> >> release you are trying to install?
> >> Did you download the English or one of the Foreign language drivers?
> >> "equinox101" <equinox101@discussions.microsoft.com> wrote in message
> >> news:8E71EF33-EFC1-4A40-862B-B2A90F679CD5@microsoft.com...
> >> > Hi Freddy,
> >> >
> >> > I think... off the top of my head it is doing it with the drivers i've
> >> > downloaded directly off either the nvidia site or XFX site so yeah no
> >> > chance
> >> > that i've got software with AOE2 on it, very odd.
> >> >
> >> > "freddy" wrote:
> >> >
> >> >> equionx101,
> >> >>
> >> >> It's hard to say precisely why the latest nVidia drivers aren't
> >> >> installing,
> >> >> so I'll just go along with the error message you're getting. That is,
> >> >> a
> >> >> game
> >> >> the installer sees is incompatible with Vista. This event, even if in
> >> >> error,
> >> >> could be causing the installation failure.
> >> >>
> >> >> Vendors often bundle games with their graphics cards and related
> >> >> drivers.
> >> >> Could you have such a game included with any of those drivers? Could
> >> >> it
> >> >> be
> >> >> that maybe you haven't noticed? Just a thought. Other than that,
> >> >> there
> >> >> is
> >> >> not good reason for the drivers not installing.
> >> >>
> >> >> Take another look at any messages that accompany the drivers that you
> >> >> obtained. Such information could be in a readme in the driver
> >> >> package,
> >> >> or it
> >> >> could be in some release notes at the download website, or it could be
> >> >> elsewhere. There has to be an explanation for this. Could Age of
> >> >> Empires 2
> >> >> have been installed on your hard drive in error? That's a long shot,
> >> >> but
> >> >> take a look to where such a game would be installed to see what's
> >> >> there.
> >> >> The
> >> >> video card you have should work with no problem.
> >> >>
> >> >> As a last resort, after you're confident the above points have no
> >> >> relevancy,
> >> >> you could try booting in Safe Mode (press F8 after Post but before
> >> >> Windows)
> >> >> and then try installing the drivers you have. You could also consider
> >> >> posting this problem on an nVidia forum somewhere. There's a bunch
> >> >> out
> >> >> there. That's all I have.
> >> >> --
> >> >> freddy
> >> >>
> >> >>
> >> >> "equinox101" wrote:
> >> >>
> >> >> > I've been using my 8600GTS on Vista RC1.... I've just bought Vista
> >> >> > Ultimate
> >> >> > with RC1 now being after June 1st. But now my vga card can't be
> >> >> > seen.
> >> >> > I've
> >> >> > got output to monitor no problem but its coming up as a standard VGA
> >> >> > adaptor
> >> >> > with 4MB memory ... Confused. I've tried using microsoft to find
> >> >> > drivers,
> >> >> > nvidia and the manufacturer sites for the drivers, none of which
> >> >> > will
> >> >> > install.... Infact when i download the up to date nvidia driver and
> >> >> > attempt
> >> >> > to install i'm getting an error regarding Age of empires 2 being not
> >> >> > compatable with Vista..... I'm haven't even ever played AOE2 lol.
> >> >> > Any
> >> >> > advice?
> >> >> > Is my card borked or is it Vista or driver related?
> >> >> >
> >> >> > Thanks for your help in advance guys.
> >>

>

Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Vista Ultimate startup issue =?Utf-8?B?TWFyaWE=?= microsoft.public.windows.vista.general 5 06-08-2007 10:02
Vista Ultimate x64 Installation Reboot Issue Shoel microsoft.public.windows.vista.installation setup 1 05-25-2007 11:40
FSX on Vista Ultimate x64 memory issue Iron Feliks microsoft.public.windows.vista.games 9 05-21-2007 02:56
Hold 'Em for Vista Ultimate graphical issue =?Utf-8?B?Y3pyc2luayAoVUsp?= microsoft.public.windows.vista.games 11 04-22-2007 21:27
ATI X160o AGP - DVI Issue with Vista Ultimate =?Utf-8?B?cnJpY2U=?= microsoft.public.windows.vista hardware devices 0 03-01-2007 16:59




All times are GMT +1. The time now is 14:47.




Driver Scanner - Free Scan Now

Vistaheads.com is part of the Heads Network. See also XPHeads.com , Win7Heads.com and Win8Heads.com.


Design by Vjacheslav Trushkin for phpBBStyles.com.
Powered by vBulletin® Version 3.6.7
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120