Microsoft Windows Vista Community Forums - Vistaheads
Recommended Download



Welcome to the Microsoft Windows Vista Community Forums - Vistaheads, YOUR Largest Resource for Windows Vista related information.

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so , join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.

Driver Scanner

Segate 1.5TB Not Recognized

microsoft.public.windows.vista hardware devices






Speedup My PC
Reply
  #1 (permalink)  
Old 01-14-2009
 

Join Date: Jan 2009
Posts: 3
Bonanza is on a distinguished road
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Segate 1.5TB Not Recognized
I just purchased a Segate 1.5TB sata drive (ST31500341AS) from Newegg for a great price of $129.00 w/free shipping. The problem is that Vista64 Home Premium does not show the drive in the Disk Management utility. I have several 1TB drives from Seagate (ST31000340AS) which work fine. Iíve connected the new drive to a Sata cable which worked OK with a 300G drive so the port is enabled in the BIOS. I donít think I see the new drive as the PC is booting because the screen with that information goes by so quickly Ė but Iím 99% sure it is not listed. Folks on the Newegg site mentioned issues with the firmware but mine is even newer than the revision that reportedly fixed previous issue.

Gigabyte GA-EP45-DQ6
Intel Core2 Quad Q9450
4GB DDR2-1066

Seagate 1.5TB Barracuda
Model: ST31500341AS
P/N: 9JU138-301
FW: CC1G
Date Code: 09212
Reply With Quote
Sponsored Links
  #2 (permalink)  
Old 01-14-2009
David B.
 

Posts: n/a
Re: Segate 1.5TB Not Recognized
Have you entered BIOS setup to see if the drive is listed there?

--

----
Crosspost, do not multipost http://www.blakjak.demon.co.uk/mul_crss.htm
How to ask a question http://support.microsoft.com/kb/555375
Help Us Help You http://dts-l.net/goodpost.htm



"Bonanza" <Bonanza.3m0r8c@no-mx.forums.vistaheads.com> wrote in message
news:Bonanza.3m0r8c@no-mx.forums.vistaheads.com...
>
> I just purchased a Segate 1.5TB sata drive (ST31500341AS) from Newegg
> for a great price of $129.00 w/free shipping. The problem is that
> Vista64 Home Premium does not show the drive in the Disk Management
> utility. I have several 1TB drives from Seagate (ST31000340AS) which
> work fine. I've connected the new drive to a Sata cable which worked OK
> with a 300G drive so the port is enabled in the BIOS. I don't think I
> see the new drive as the PC is booting because the screen with that
> information goes by so quickly - but I'm 99% sure it is not listed.
> Folks on the Newegg site mentioned issues with the firmware but mine is
> even newer than the revision that reportedly fixed previous issue.
>
> Gigabyte GA-EP45-DQ6
> Intel Core2 Quad Q9450
> 4GB DDR2-1066
>
> Seagate 1.5TB Barracuda
> Model: ST31500341AS
> P/N: 9JU138-301
> FW: CC1G
> Date Code: 09212
>
>
> --
> Bonanza
> Posted via http://www.vistaheads.com
>


Reply With Quote
  #3 (permalink)  
Old 01-15-2009
Richard G. Harper [MVP]
 

Posts: n/a
Re: Segate 1.5TB Not Recognized
What does the Disk Management tool say? The drive likely needs to be
partitioned and formatted before Windows will see it.

--
Richard G. Harper [MVP Desktop] rgharper@gmail.com
* NEW! Catch my blog ... http://msmvps.com/blogs/rgharper/
* PLEASE post all messages and replies in the newsgroups
* The Website - http://rgharper.mvps.org/


"Bonanza" <Bonanza.3m0r8c@no-mx.forums.vistaheads.com> wrote in message
news:Bonanza.3m0r8c@no-mx.forums.vistaheads.com...
>
> I just purchased a Segate 1.5TB sata drive (ST31500341AS) from Newegg
> for a great price of $129.00 w/free shipping. The problem is that
> Vista64 Home Premium does not show the drive in the Disk Management
> utility. I have several 1TB drives from Seagate (ST31000340AS) which
> work fine. Iíve connected the new drive to a Sata cable which worked OK
> with a 300G drive so the port is enabled in the BIOS. I donít think I
> see the new drive as the PC is booting because the screen with that
> information goes by so quickly Ė but Iím 99% sure it is not listed.
> Folks on the Newegg site mentioned issues with the firmware but mine is
> even newer than the revision that reportedly fixed previous issue.
>
> Gigabyte GA-EP45-DQ6
> Intel Core2 Quad Q9450
> 4GB DDR2-1066
>
> Seagate 1.5TB Barracuda
> Model: ST31500341AS
> P/N: 9JU138-301
> FW: CC1G
> Date Code: 09212
>
>
> --
> Bonanza
> Posted via http://www.vistaheads.com
>


Reply With Quote
  #4 (permalink)  
Old 01-15-2009
 

Join Date: Jan 2009
Posts: 3
Bonanza is on a distinguished road
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Re: Segate 1.5TB Not Recognized
The disk management tool was not seeing the drive, nor was the BIOS. Last night I moved the drive to the Sata ports connected to the Intel ICH10R and it works. The other sata controller Sil5723 (which is what I had it connected to before, and had been able to recognize a 300G drive) apparently does not support this new drive. So my problem is fixed, although I'm not totally satisfied with the solution since it limits my connectivity and I have no for free sata ports on the ICH10R controller for future expansion.
Reply With Quote
Reply


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
USB not recognized? jibaro Windows Vista General 5 10-17-2008 10:08
USB Hub not recognized JR microsoft.public.windows.vista.general 8 01-10-2008 23:26
CDs sometimes not recognized Alan microsoft.public.windows.vista.general 0 06-04-2007 02:38
alt-key not recognized Bernardo Siu microsoft.public.windows.vista.general 2 05-08-2007 13:26
HDD not recognized =?Utf-8?B?UyBNdXJkZXI=?= microsoft.public.windows.vista hardware devices 17 04-09-2007 21:22




All times are GMT +1. The time now is 14:01.




Driver Scanner - Free Scan Now

Vistaheads.com is part of the Heads Network. See also XPHeads.com , Win7Heads.com and Win8Heads.com.


Design by Vjacheslav Trushkin for phpBBStyles.com.
Powered by vBulletin® Version 3.6.7
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120