Microsoft Windows Vista Community Forums - Vistaheads
Recommended Download



Welcome to the Microsoft Windows Vista Community Forums - Vistaheads, YOUR Largest Resource for Windows Vista related information.

You are currently viewing our boards as a guest which gives you limited access to view most discussions and access our other features. By joining our free community you will have access to post topics, communicate privately with other members (PM), respond to polls, upload content and access many other special features. Registration is fast, simple and absolutely free so , join our community today!

If you have any problems with the registration process or your account login, please contact us.

Driver Scanner

Vista AHCI SATA Install Problem G965

Hardware Problems






Speedup My PC
Reply
  #1 (permalink)  
Old 01-12-2009
 

Join Date: Jan 2009
Posts: 1
dbrook007 is on a distinguished road
Thanks: 0
Thanked 0 Times in 0 Posts
Vista AHCI SATA Install Problem G965
I have an Intel DG965RY motherboard & chipset and am having major problems trying to install Vista (32 bit) with AHCI for my SATA-II drive.

I can install Vista and the drive fine using the BIOS SATA IDE Setting (though the UDMA does not seem to be what I expected) but whenever I change the BIOS setting to AHCI, I get problems upon installing.

I am using Vista 32-bit, and it's my understanding that I do not use the F6 method for installation, but merely Select the "Load Driver" button during the Vista installation.

I downloaded the files as per the Intel site and have put them onto a floppy.

However, when I click on "Load Driver", the only way I can see any items is to unselect the "only show compatible drivers for your hardware" checkbox.

So my first question is why are there no "compatible" items shown in the first place?

According to the Intel site, the DG965RY chipset supports transfer rates of up to 3Gb/s and AHCI. In addition, the AHCI option appears in the BIOS (though there is no RAID option).

So, based on this information, I would have expected to be able to take advantage of AHCI.

So this is as far as I have been able to get.

Do I need to do something else? Have I missed something? Between the mobo, the BIOS, Vista, Drivers and the AHCI Controller, I'm lost and have no idea what to do or try next.

I am out of ideas!

Any help appreciated.

Thanks,
Darren
Reply With Quote
Sponsored Links
Reply


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

vB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Problem with clean install of Vista on SATA HD jisho microsoft.public.windows.vista.general 3 04-26-2008 01:01
Problem enabling AHCI under Vista x64 f0gger microsoft.public.windows.vista.general 6 01-09-2008 21:34
AHCI-SATA-IDE Don microsoft.public.windows.vista hardware devices 10 09-15-2007 03:54
Why Vista Install Problems with SATA Drives & SATA Raid? =?Utf-8?B?TGliZXJ0eWJlbGwxMg==?= microsoft.public.windows.vista.general 4 03-08-2007 03:30
Vista install on SATA - Drive problem =?Utf-8?B?QW1pdCBLdW1hcg==?= microsoft.public.windows.vista.installation setup 3 01-30-2007 13:13




All times are GMT +1. The time now is 19:43.




Driver Scanner - Free Scan Now

Vistaheads.com is part of the Heads Network. See also XPHeads.com , Win7Heads.com and Win8Heads.com.


Design by Vjacheslav Trushkin for phpBBStyles.com.
Powered by vBulletin® Version 3.6.7
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0 RC 2

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120